Proslava istorijskog uspjeha crnogorskog vinarstva | Plantaže • Agencija Lunna • dekoracija i organizacija vjenčanja
Proslava istorijskog uspjeha crnogorskog vinarstva | Plantaže

Proslava istorijskog uspjeha crnogorskog vinarstva | Plantaže

Iznajmljivanje: ozvučenje, bine, opreme, stolova… Efekti, svjetlosni efekti, rasvjeta, dekoracija, štampa…

Plantaže pozlaćene u Londonu U srcu kompanije «13. Jul Plantaže», na mjestu gdje je sve počelo, Starom vinskom podrumu u Lješkopolju, u srijedu, 30. maja, održana je Proslava istorijskog uspjeha crnogorskog vinarstva ostvarenog na najprestižnijem vinskom ocenjivanju na svijetu, Decanter World Wine Awards DWWA 2017, održanom u Londonu, na kojem su crnogorske Plantaže osvojile zlatnu medalju za svoje premijum vino Stari Podrum cabernet sauvignon 2012. dok je Vranac Reserve 2011 dobio srebrnu medalju, a vina Pro Anima pinot blanc 2015, Chardonnay Barrique 2013, Vladika 2013 i Medun 2011 se okitila bronzanim medaljama.

Događaju je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima su bili prijatelji kompanije, poslovni partneri i predstavnici crnogorskih medija.

Goste je pozdravio, Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga Kompanije “13. jul Plantaže” , dok je o tehnologiji proizvodnje vina govorila Vesna Kodžulović, tehnolog.

Prenoseći, iz prve ruke, impresije sa ovog najprestižnijeg vinskog nadmetanja na svijetu g-din Đurišić je istakao:

«Još daleke 1907. godine na smotri vina u Londonu Vranac iz Crne Gore osvojio je zlato. Danas, 110 godina kasnije Plantaže ponosno potvrđuju, kvalitet vina iz Crne Gore upravo u Londonu. Vina iz linije Stari podrum svojim uspjehom pokazala su pravu snagu Plantaža i potencijal crnogorskog podneblja. Posebno smo ponosni na uspjeh kaberne sovinjona jer dokazuje da na našem teroaru, pored vranca, kratošije i drugih autohtonih sorti, internacionalne sorte takođe daju vrhunske rezultate. Sve to nije slučajno, već je rezultat ulaganja u vrhunski proizvod i to nije samo tehnološki, već i prodajni i marketinški proces. Planiranjem, selekcijom i dugotrajnim pažljivim radom došli smo do potvrde kvaliteta i našeg potencijala, što su prepoznali i potrošači, ne samo u Crnoj Gori i zemljama regije, već širom svijeta.» saopštio je Đurišić, i dodao: «Postupak proizvodnje vina iz Starog podruma podrazumiijeva selekciju najboljeg grožđa sa mikrolokaliteta Šipčanik, koje se bere ručno i prerađuje u novom, posebno opremljenom pogonu Starog podruma. Samo u najboljim godinama, sa parcela koje su pokazale da daju najkvalitetnije grožđe, pažljivo biramo rod koji ćemo pretočiti u Stari podrum. Iz tog razloga su naše serije premijum vina ograničene na svega nekoliko hiljada boca. Vina iz serije Stari podrum za kratko vrijeme stekla su visoku reputaciju među poznavaocima vina, a mnogi ekskluzivni restorani i hoteli uvrstili su ih u vinske karte. Posebno nam je zadovoljstvo što smo sada dostojan takmac i u segmentu bijelih vina koja su bila u dobroj mjeri zapostavljena agresivnom najezdom vinarija iz regiona. Medalje na Dekanteru za naše bijela vina, dovoljno govore o našem osvajanju tehnologije i našem očekivanju rasta prodaje u ovom segmentu, kako na domaćem tako i na svim ino tržištima. Na najbolji način smo demantovali famu, koju je razvijala naša konkurencija, o tome da su naša crvena vina izvanredna ali da zaostajemo u segmentu bijelih vinima. Nagrade sa najvećih svjetskih smotri nam, iz tog razloga, veoma znače.“  

Izvor: Proslava istorijskog uspjeha crnogorskog vinarstva | Plantaže